Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Laura Palmer emlékére

2008.07.09. 15:36 paulkemp

(David Lynch - Fire Walk with Me)

Lynch a sorozat befejezése után nem sokkal hozzá is látott egy újabb egész estés történet leforgatásához, mely a 30 rész alatt megismert szereplők előéletét dolgozza fel. A film nagyjából ugyanab- ban a szellemben született, mint a későbbiek. Ötvöződik benne a televízió számára nélkülözhetetlen tömegszóra-koztatás eszméje, illetve Lynch sem igazán szab határt (vagy legalábbis Mark Frost nincsen annyira erőteljesen jelen készítésnél) szárnyaló elképzeléseinek (de inkább ez utóbbi dominál, hisz rengeteg elem - mely az előbbi számára írható - hiányzik az alkotásból).

A mozi egyébként az egy évvel ezelőtti gyilkosságot (Cooper ügynök előző ügye), majd pedig Laura Palmer halála előtti utolsó napjait kívánja bemutatni, s eddig fel nem fedett összefüggésekre óhajt rámutatni. A szereplők közül csak Lara Flynn Boyle cserélődik ki, így Donna szerepét Moira Kelly vállalja magára. Illetve természetesen az előző ügy kapcsán feltűnik még néhány eddig meg nem ismert alak (köztük David Bowie is egy-két jelenet erejére).

A film magáért beszél, nem kíván túl sok kommentárt. Hozza a sorozat hangulatát, egyértelműen érződik rajta Lynch keze munkája. Szürreális jelenetekben bővelkedik, s a misztikum szinte az első pillanattól kezdve része a történéseknek. Ami viszont teljesen hiányzik, az a humor. Sokkal komolyabb hangvételű a történet, hisz ehhez a témához nem feltétlenül passzolna az a hangulat, de mindettől függetlenül rettentően meglepő (vagy egyszerűen csak nincsenek jelen az ehhez szükséges karakterek és helyszínek).

Az alkotásból egyébként teljeskörű igazolást kapunk Laura személyiségéről, kikapcsolódási szokásairól, fiú ügyeiről. Továbbiakban lerántja a leplet a másik gyilkosságról, mely alkalmával az első betűs papírdarab előkerült a halott nő körme alól. Illetve fényt derít a félkarú valódi énjére.

A zenét továbbra is Angelo Badalamenti jegyzi, s ez is tökéletesen folytatja az eddigiek hagyományát. Viszont úgy tűnik, hogy Lynch még inkább megkedvelte ezt, hisz a film véleményem szerinti csúcsjelenete egyértelműen alkalmas lenne egy elég perverz és bőven 18-as karika feletti videó kliphez.  Gondolok itt természetesen a „vörös lámpás” tánctérre és a rajta lezajlókra. Illetve többször megfigyelhető, hogy a szerepek felcserélődnek, s nem a zene kíséri a képet, hanem fordítva, mely a sorozatban azért egyértelműen nem így történt.

Érdemes még megemlíteni egy-két mozzanatot, melyről ezelőtt nem is igazán lehetett tudomásunk. Hisz Bobby Briggs gyilkosságára nem derül fény, s arra sem, hogy a félkarú jelen volt Laura halálánál. Sőt ugye arról sem esik szó pontosan, hogy Donna tisztában volt legjobb barátnője kettős életével. S még biztos számos kis apróságra fény derül, mely most elkerüli figyelmemet.

A film természetesen leginkább egy feloldozás, mely teljesen tisztára mossa a tragikus hős lelkét, s lényegileg felmenti minden lehetséges vád alól (hisz a történetében kódolt tragédia, s az e kibontakozásához vezető út nem az ő hibája). Illetve bővebb betekintést enged a Fekete-barlang titkaiba (hisz talán több jelenet játszódik ott, mint az egész sorozatban), de ennek kifürkészése már legyen a ti dolgotok. S ha valaki fényt tudna deríteni a nagymama és kisfia kilétére, azt szívesen meghallgatnám.

 

3 komment

Címkék: kritika film david lynch

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr5560624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.07.10. 18:12:14

"A film magáért beszél, nem kíván túl sok kommentárt."

Szerintem azért elég sok kommentárt kíván, főleg azoknak, akik nincsenek hozzászokva a Lynch-féle misztikussághoz - éppen ezért van, hogy a kimaradt jeleneteket is tartalmazó eredeti forgatókönyv sok mindenre választ adhat :)

"ehhez a témához nem feltétlenül passzolna az a hangulat, de mindettől függetlenül rettentően meglepő (vagy egyszerűen csak nincsenek jelen az ehhez szükséges karakterek és helyszínek)."

Hát igen, nincsenek jelen, mert a film nagyrészét - és ezzel együtt a szereplők 50%-át - sajnos kivágták, így a végső változatban ők nem szerepelnek...

"Hisz Bobby Briggs gyilkosságára nem derül fény"

Ez azért nincs teljesen így, a sorozat első részében James tolmácsolja Laura szavait: "mesélte, hogy megöltek valakit...és azt mondta, hogy Bobby ölte meg"

"S ha valaki fényt tudna deríteni a nagymama és kisfia kilétére, azt szívesen meghallgatnám."

Úgy gondolom, a nagymama és az unokája egyfajta hidat képeztek a két világ között, talán ezt bizonyítja az ajtót ábrázoló kép is, amit Laurának adtak. De ezt szerintem nem úgy kell elképzelni, mint az óriás esetében...Ők inkább élő emberek lehettek, akiket behálózott a gonosz - ezért lehetett együtt látni őket a Fekete Barlang lakóival.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.07.11. 00:33:15

azért nem kíván túl sok kommentárt, mert az ellenvetéseddel kapcsolatos dolgokkal foglalkoztam a másik bejegyzésben, bár lehet tényleg elmélázhattam volna kicsit jobban ezeken a dolgokon

a kívágott jelenetekkel valami rendezői változat nem készült?

hát az, hogy említést tesznek vagy hogy fény derűl nem hiszem, hogy ugyan az a kategória, bár mondjuk jó, hogy felhívtad a figyelmemet rá, mert ez teljesen kiment a fejemből, talán túl gyors volt 3 nap alatt ledarálni az egész sorozatat (nem baj úgy is újra akarom nézni majd szeptemberben)

a gonosz behálózása ebben az esetben azért nem tetszik nekem, mert végül is ők segíteni akarnak folyton érzésem szerint

Zsolt 2008.07.11. 22:38:38

Nem, sajnos nem készült rendezői változat, bár állítólag - úgy állítólag, hogy ezt maga Lynch mondta még tavaly -, tervezik hogy kiadják a teljes vágatlan verziót, ami olyan "ínyenc" jeleneteket is tartalmaz, mint pl. a fürdőszobás jelenet folytatása, mi történik Annie-vel, stb.

A gonosz fogalma néha nehezen meghatározható a TP-ben, hiszen pl. a 3. részben a törpe látszólag segíteni akar, viszont az utolsó részben vagy a mozifilmben már egyértelműen gonosz...pl. garmonboziát eszik stb.
Ezt a legtöbben úgy értelmezik, hogy ezeket a segítségeket hátsó szándék vezérli , és csak arra jók, hogy a gonosz csapdába csalja az embereket (pl. Coopert).
süti beállítások módosítása