Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Bérgyilkosok balladája

2009.01.16. 10:53 paulkemp

(Martin McDonagh - In Bruges)

„Martin McDonagh a kortárs dráma csodagyereke.” Olvasható szinte mindenütt, ahol a név valamilyen kontextusban felbuk- kan. Darabjai párhuzamosan futnak London színházaiban, első filmes kalandozása rögtön Oscarig repítette. Első nagyjátékfilmjét itthon csupán a fordítók tudták tönkretenni (Erőszakik).

A történet roppant egyszerűen összefoglal- ható. Két bérgyilkos egy szokatlan kemény meló után kényszerpihenőre, „nyaralásra” kárhoztatik, hisz a balladai homályba vesző utolsó munkájuk alkalmával egy ártatlan gyermek is az áldozatok listájára kerül. Tehát Ray (Colin Farrell) és Ken (Brendan Gleeson) a költői szépségű belga városban, Brugesben kénytelen tölteni egy kis időt.

A páros szinte ég és föld, hisz míg Ken eltelik a várostól, s azt mint jól nevelt turista járja folyton, Ken idegrohamoktól küzdve csupán unatkozik. Egészen addig nem is változik semmi, míg a hevesebb természetű ír össze nem fut egy forgatáson Chloëval (Clémence Poésy) a világ egyik legszebb dílerlányával. Az események lényegileg fénysebességre kapcsolnak az eddigiekhez képest, s Londonból a megbízó, Harry (Ralph Fiennes) kiadja a parancsot: Kennek meg kell halnia (egy gyermek gyilkosságot, még ha véletlen is volt nem lehet megúszni, még ilyen körökben sem).

A film két nagy erősséggel büszkélkedhet, hisz mind a helyszín, mind a szereplők óriásit dobnak a furcsán kicsavart, enyhén moralizáló drámán. Míg Belgium tipikus mézeskalács városa karácsonyi hangulatával, filmforgatásával a háttérben (s néha sokkal előrébb türemkedve) lenyűgöz, s igazi szereplővé válik, addig e díszletek között a szereplők fantasztikus játéka, s költőien kirajzolódó jelleme, úgy magával ragad, hogy nehéz nem beleszeretni az alkotásba.

Ugye maga a tragédia már a film „kontextusán” kívül megvolt, s így az csupán az utórezgéseivel, a „büntetéssel” foglalkozik. Lenyűgözően kövezi ki az utat a katarzisig, mely nagyobb meglepetésbe talán nem is torkolhatna. Igazából mégis távol áll attól a drámától, mely egy inkább színházban járatos szerzőtől elvárható lenne. Mondhatni ízig-vérig filmes történetről, látásmódról van szó, mely kiált a celluloid szalagért.

Nem akarok túlzásokba esni, de minden bizonnyal 2008 egyik legjobb filméről van szó, s aki még nem látta, annak kötelező.

 

4 komment

Címkék: ajánló film

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr99881369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.01.16. 20:33:33

Colin Farrell annyira jó ebben a filmben!

Spoiler: szerinted a végén túléli? :)

süti beállítások módosítása