Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Az utolsó kerékpárút

2008.04.30. 14:41 paulkemp

(Albert Hofmann emlékére)

Nem feltétlen ide illik, s nem feltétlen mindenki számára tetsző bejegyzés lesz, de azt hiszem annyit megérdemel Albert Hofmann, hogy pár szót ejtsünk róla. Ugye sokak által gondolom ismert a tény, hogy ő volt az az ember, aki a XX. század talán legvitatottabb felfedezését tette teljesen véletlenül. Az LSD (lizergsav-dietilamid) talán a világ legmegérthetetlenebb hallucinogén szere, bevétele után úgy 1-2 órával egy félelmetes erejű vihar támad az emberi elmében, mely 12 óra után elcsillapodik és teljesen elül (a semmiből a semmibe). A szer eközben már régen kiürül a szervezetből (igaz kristályos formában feltapad az érfalakra, illetve bizonyos nyomokat hagy maga után, de lényegileg úgy fél-egy óra alatt lebomlik), s legjobb tudásom szerint nem igazán tudják még, hogy pontosan hogyan is történik mind ez.

A „vihar” rengeteg különböző hatást kiválthat az emberből a vallásos élménytől, a legsötétebb utazásokon keresztül, Csodaországon át, egészen a fogalmi háló teljes újra rendezéséig szinte akárhova elrepítheti használóját. De mégis leginkább, amiért jogot kapott tőlem, hogy ide kerüljön (mely minden bizonnyal az előbbiekből következik) ez a kis eszmefuttatás, a művészetre gyakorolt hatása lesz az, mely tényleg lebilincselő. Az eddigiekben már több alkotást is bemutattam, mely bizonyos értelemben az LSD megszületésének következménye, több olyan alkotó is ide került, akik rendszeresen éltek a szerrel és ezt nyíltan vállalták, mind műveikben, mind életmódjukban. S rengeteg mindent még nem, melyek posztmodern értelemben meghatároznak sokakat, köztük engem is. Tehát a teljesség igénye nélkül egy sor:

Hunter S Thompson (jurnalista, a gonzo újságírás megteremtője), Philp K. Dick (sci-fi író), Ken Kesey (a Száll a kakukk fészkére írója), Timothy Leary (az lsd és különböző halucinogén szerek apostola, filozófusa), Mick Jagger (a Rolling Stones énekese), Jim Morrison (The Doors énekese), Bob Dylan (énekes), Jimi Hendrix (a Jimi Hendrix experiment énekese, gitárosa) Ralph Steadman (grafikus: Félelem és reszketés Las Vegasban, Állatfarm, Alice Csodaországban)... (s tovább a végtelenbe).

Jimi Hendrix & The Rolling Stones



Ken Kesey


Paul McCartny


Timothy Leary



Jim Morrison

Jafferson Airplane

Talán teljesen fölösleges, hogy tovább ragozzam a dolgot (hisz egyébként is több más helyen is szólnak talán egy kicsit helyettem is: Index, Reakció, Kenderzsup), két feladatom marad csupán:

hogy jó utat kívánjak az utolsó bicikliúthoz,

s köszönetet mondja egy egész nemzedék nevében…

3 komment

Címkék: megemlékezés

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr30448694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.05.02. 20:07:19

No igen.
Mr. Hofmann egészen szépe kort ért meg, ugye? 102 évet, ha jól emlékszem.
LSD ide, LSD oda: a Száll a kakukk fészkére az egyik legfantasztikusabb regény, amit valaha olvastam. Egy igazi mestermű.

Rohadt egy év lesz ez megint: egyre-másra hagynak itt minket a 'nagy öregek'.

Béke poraira, Mr. Hofmann!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.05.06. 16:45:55

May Jah bless his soul on the final journey... :) Peace.

Paul, azt viszont elfelejtetted hozzátenni a savról hatásairól szóló résznél, hogy az orvosok nem tudják a mai napig sem, hogy miért "marad úgy" néhány LSD-user szerhasználat után.

Béke

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.06. 19:21:46

teljesen jogos, bár hozzá fűzném, hogy feldmár andrás gyógyított ilyen embereket (egy nagyobb adag lsd és kijönnek), meg az is kimaradt, ha teljesen pontosak akarunk maradni, hogy ha skrizofrén betegeknek adnak be a szerből, teljesen normálissá változnak
süti beállítások módosítása