Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Ollókezű Edward barátai rímekben

2008.12.06. 23:31 paulkemp

(Tim Burton - Rímbörtön,

avagy az Osztrigasrác mélabús halála)

Pacasrác, Vudulány, Sajtsrác, Múmiasrác, Dinnyefej és a címadó Osztrigasrác mindannyian Tim Burton világának újabb teremtményei, melyek most már magyar nyelven is elérhetőek. A verses kötet természetesen nem csak a Vincent (mely szintén saját rímbe szedett gondolatai) kapcsán köthető a leginkább rendezőnek tekinthető férfi munkásságához, hisz a könyv gazdag illusztráltságát is neki köszönhetjük. Lényegileg, hogy kicsit előre fussak, a költemények nem nyújtanak újat, csupán egy csokorba fogja Burton összes témáját, hisz ha pontokban szedjük a motívumokat itt és a filmek (vagy animációk kapcsán) a lista kísértetiesen azonosnak tűnik.

Kezdjük talán az elején. A versekben és rajzokban felbukkanó hősök egytől egyig tragikus groteszk alakok, kik bármire hajlandóak lennének, ha elfogadnák őket, a ként amik. Persze a világban számukra nincsen sehol sem hely, s ezért tragédiájuk már egzisztenciájukban benne rejlik. Az elkerülhetetlen vég ott lappang a gyermeki ártatlansággal megformált sorok mögött. S a gyermekverseknek tűnő felszín ide vagy oda, a vég elkerülhetetlen.

Az időpontok, a helyszínek is ismerősök lehetnek sok esetben, hisz Fantázia határán lavírozva folyton folyvást a karácsony és más a gyermekek számára (Burton számára) meghatározó ünnepeknél kötünk ki. A tudatos dekonstrukciója ezeknek (mint az Ollókezű Edwardban vagy a Karácsonyi lidércnyomásban) ha nem is nyíltan, de valahol ott lappang a háttérben.

Az illusztrációk pedig szinte elválaszthatatlanok (talán azok nélkül érdektelen is lenne a kötet) és pótolhatatlanok a versek mellől (mint, ahogy a Dinnyefejben megfogalmazódik is: „A kép mellékelve”). Tökéletesen kiegészítik, és teljessé teszik azokat, vagy időnként játékosságukat komorrá változtatják.

Talán a legfontosabb az egészben mégis a már említett infantilis volt (melyet Stern Gábor tökéletesen magyarosított), mely alapján, ha úgy tetszik Burton teljesen kitárulkozik, s a benne lakó gyermek játszóterére kalauzol el minket.

Kellemes szórakoztató olvasmány tehát (bár a könnyek nem biztos, hogy a kacagástól nedvesítették arcomat), melyet időnként leemelve a polcról biztosan kellemes pillanatokat okozhatunk magunknak. Teljes mértékben ajánlani tudom minden sötét, gyermek lelkű olvasómnak, hogy kalandozzon el Burtonnel egy picit.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers kritika könyv tim burton

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr94808520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása