Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

A vörös sárkány keblén

2008.04.18. 16:40 paulkemp

(Jarre in China)

Jean-Michel Jarre. Remélem senkinek nem hangzik ismeretlenül a név, már csak azért sem, mert a korábbiakban egy másik kezembe kaparintott kiadványa kapcsán már szóltam róla pár szót. Most a 3 dimenziós modern hangvétel helyett, sokkal tradicionálisabb, sokkal keletibb irányt veszek.

Ugye ismert, hogy a francia zseni volt az első nagy nyugat-európai „pop-sztár”, akit a vörös sárkány keblére fogadva meghívott (1981), s hagyta, hogy a „kommunista” közönséget elvarázsolja. Ezekután 1994 márciusában vissza tért, s újra fergeteges koncertet adott, melyet nem csak 1 milliárd kínai követhetett nyomon élőben, vagy a tv-s közvetítésről, hanem azóta a legtökéletesebb kép- és hangminőségben akárki megcsodálhat. A két dvd-t és egy cd-t tartalmazó doboz pedig szinte minden igényt kielégít, hisz a hanganyag mellett, két koncertet (Forbidden City, Tian’Anmen Square) audió kommentárt, két dokumentum filmet (az utolsó kínai császárról, a szólás szabadságról) és rengeteg fotót tár a közönség elé.

A felvétel zeneileg nem tökéletesen Jarre, hisz elsőre talán furcsán hathatnak a szokásos technikai kütyük ismerős hangjai közé befurakodó klasszikus hangszerek dallamai. Ezt egyébként 260 zenész biztosította, kik a Beijing-i Fílharmónikusok, a Kínai Nemzeti Kamara Zenekar és a Beijing-i Opera Kórus tagjai, illetve néhány kiváló kínai rock zenész közül kerültek ki. Így a zene egy érdekes kereszteződése a jól ismert, korában úttörő dallamoknak és a kínai zenei hagyományokat ápoló szimfonikus zenének. Ez több ponton külön ki is van emelve, hisz elég csak a fiatal kínai hölgyre gondolni, ki számomra egy teljesen ismeretlen vonós hangszeren játszik együtt Jarre-ral.

A felvételeknek a varázsa viszont nem is igazán ezeken keresztül mutatkozik meg. Azok számára, kik könnyedén hozzájuthattak a felvételekhez, ez ilyen szinten csak kuriózum, ami tovább tágítja a francia zeneszerző sokszínű palettáját. A hangsúly itt szerintem azon a vizuális élményen van, mely mindkét helyszínen lenyűgöző volt. Igaz a monumentalitás inkább csak az első koncertre jellemző, hisz ott a helyszín megengedte, hogy egy geometriai formákkal és monitorokkal tűzdelt színpadot építsenek fel egy klasszikus kínai építészeti műremekkel a háttérben.

A koncert alatt hihetetlen fények kavalkádja szolgálja a kiegészítést a zene mellé, illetve a hengereken, kúpokon és egyéb formákon futó ábrák, videók. De itt inkább, még ha minőségében nem is a legtökéletesebb, a képek beszéljenek helyettem:

A másik koncert (Tian'anmen Square) egy sokkal szűkebb teret használ, bár itt is csodálatosak a különböző fényekkel keltett hatások. A koncepció tehát ugyanaz, bár idejében és látványában szintén sokkal kisebb intervallumot ölel fel. De mindennek ellenére itt is a nyelv akadályaiba ütközök, s kénytelen vagyok azt mondani, hogy ezt látni kell:

Minden elfogultságomat félretéve azt kell mondanom, hogy ha esetleg nem is szereti valaki a zenét, de némi érdeklődést mutat a modern vizuális művészetek iránt az nézze meg a koncerteket. Illetve persze az egész rendelkezik egy olyan furcsa, számunkra talán érthetetlen kulturális többlettel, mely itt mégis a zene nyelvén talán könnyebben érthető, befogadható. A dokumentum filmek pedig önmagukban megérdemelnek majd egyszer egy külön bejegyzést.

3 komment

Címkék: koncert jean michel jarre

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr58431711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.05.02. 20:15:25

Én viszont imádom a zenéjét!
Azok közé tartozom azonban, akik Jarrét és Vangelist egyaránt kedvelik. Ill. nem egyszerűen kedvelem, hanem varázslatosnak tartom, amit alkotnak.

Láttam már koncertfelvételeket mindkettőjüktől, és sokért nem adnám, ha egyszer élőben is megcsodálhatnám a muzsikájukat :)

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.02. 21:18:31

Jarre azt nyilatkozta, hogy idén megint el szeretne jönni Magyarországra, szóval ez a kérésed lehet hamarosan teljesül.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.05.03. 18:14:47

Ó!
Gondolom csak Budapestig jut el...
De hátha akkor idén sikerül úgy alakítani, hogy semmi ne jöjjön közbe.
Miért nem tudnak egy ilyen művészt egyszer elhozni Debrecenbe?
Vagy Stinget?
Iron Maiden, Joe Cocker már volt pl.
Úgyhogy azért még van remény :)
süti beállítások módosítása