Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Rövidke életrajz

2008.08.12. 12:43 paulkemp

(Charlie Kaufman)

John Malkovich menet, Adaptáció és az Egy makulátlan elme örök ragyogása. A legbiztosabb közös pont ezekben a filmekben az író személye, aki nem más, mint Charlie Kaufman. A most induló sorozat az ő munkásságát próbálja bemutatni, egészen pontosan a filmeket, melyek készítésében részt vett (s reményeim szerint mire oda eljutok, sikerül beszereznem első rendezését a Synecdoche, New York-ot).

Talán kezdhetjük ott, hogy 1958-ban született, azaz a második világháború utóhatásaitól megkínzott világba zsidóként. Középiskolás éveit főként a televíziózással kapcsolatos érdeklődése, illetve egy színjátszó kör határozta meg. Ebben az időszakban a leginkább Woody Allen, a Marx testvérek illetve Lenny Bruce volt rá nagy hatással.

Felsőfokú tanulmányait Bostonban kezdte el, de hamar a new york-i egyetemre került, ahol film területén belül folytatta tanulmányait. Itt Chris Columbus-val vagy Paul Proch-val hallgatta együtt a különböző előadásokat.

Ezek után a kései 80-as években kezdődött el aktív pályája, mely elején számos tv sorozathoz köthető a neve. A teljesség igénye nélkül néhány: Rém rendes család, A Simpson család, Get a life, The Edge, The Dana Carvey Show.

Majd 1999-ben Spike Jonez rendezésében mutatták be első leforgatott forgatókönyvét a John Malkovich menetet, mellyel teljes mértékben megalapozta munkásságát, s elindult egy úton, mely csak a csillagokhoz vezethet. Bizonyítékként pedig azt hiszem elég megemlíteni az Oscar szobrocskát, melyet végül a makulátlan elme eredeti forgatókönyvéért zsebelt be (de már a Malkovich menet, illetve az Adaptációért is jelölték – már ha ez jelent valamit). Illetve még 44 jelölés és 17 díj melyek között az Arany pálmától az Indipendent Spirit Awards-ig minden nevesebb film fesztivál megtalálható.

(Akit esetleg részletesebben érdekelne a nagyszerű író-rendező pályája és élete, klikk a felső linkre - holnap pedig jön a kritika a Malkovich menetről)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr73612376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása