Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Az irodalom nagyágyúi - 1. fejezet A XX. század

2008.12.06. 21:10 paulkemp

Nos Jeffrey Goins barátom kedvéért, hogy ne érezze úgy, hogy nem foglalkozok az irodalom mélyebb köreivel is itt az első 5-ös az irodalom nagyágúiról. Ez a lista kivétel nélkül 20. századi írókat jelöl meg (igen az én értelmezésben Proust is az), egy-egy könyvvel, melyek nagy hatást gyakoroltak rám. Holnap jön a top20 második fele is, hogy ne maradjatok könnyebb irodalom nélkül sem, addig is jó olvasást nektek.

  • Mihail Bulgakov - Mester és Margarita

A sátán Moszkvában egy furcsa kompániával. Misztikus realizmus azt hiszem így szokták emlegetni a dolgot. A két idősíkon futó, de egymáshoz szervesen kapcsolódó regény talán életem legmeghatározóbb olvasási élménye volt. Nem igazán tudom megindokolni, hogy miért, de még ebből a listából is messze kiemelkedik.

  • Albert Camus - Az első ember

Nos csupán azért nem a Közöny, mert szerintem nagyon snassz lenne. A befejezetlen mű sokkal inkább illik hozzám, s furcsa, de azt hiszem ez az önéletrajzi ihletettséggel megszórt alkotás kedvesebb is számomra.

  • Jean-Paul Sartre - Az undor

Persze mi mást? Tudom, hogy ennek a Közönnyel együtt kellene szerepelnie (bár lehet ezzel csak dobnék még egy halommal a francia sírjára), de nem. Sartre egzisztencialista regénye az undort választja központi fogalomnak, s azt hiszem ki is meríti a benne rejlő potencia jelentős részét.

  • Marcel Proust  - Bimbózó lányok árnyékában

Azért a második kötet, mert talán még ez a legkevésbé unalmas (mármint, hogy nem igazán történik a regényekben semmi) az első három általam olvasott közül. Na jó, hogy unalmas azért erős túlzás, fantasztikusan megírt és végiggondolt alkotásokról van szó Az eltűnt idő nyomában kapcsán, mely ténylegesen új utat nyitott az irodalom berkein belül. A regényfolyamban nem igazán van egy szereplő sem, kinek életével, személyiségével, céljaival ne lennénk tökéletesen tisztában.

  • Hajnóczy Péter - A halál kilovagol Perzsiából

Egy fröccsöt lesz szíves, lehetőleg otthon borból és szódából, abból a kézzel nyomósból. Az emlékek meg jöhetnek, mert úgy a legjobb. Egy régi lányról, egy régi napról, egy régi történetről. Sok cigi, talán még ez, meg egy kis tánc, meg egy vetélytárs. Rengeteg kesergés, és némi sírás, de majd jobb lesz minden.

 

5 komment

Címkék: ajánló könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr57808324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2008.12.06. 21:26:24

Már azt gondoltam nem lesz benne magyar író. Ezek is jó könyvek.
Könyvekből a legnehezebb listát írni, én mindig azt szeretem, amit éppen olvasok. Talán ha lenne nekem is listám, benne lenne Babitstól, és Szerb A-tól valami.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.12.06. 21:28:38

könyvekről tényleg nagyon nehéz, és teljesen igaz, hogy mindig az a kedvenc amit éppen olvasol.
remélem azért ez a két lista majd lefedi teljes mértékben az ízlésemet meg elnyeri az ide látogatók tetszését minden téren.

nyuszisz 2008.12.06. 21:36:15

A régebben élt írókat nem szereted annyira? Nekem pl. egy időben annyira tetszett Hardy, hogy elolvastam minden regényét.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.12.06. 21:42:14

dehogy nem, majd századonként 5 regényt meg fogok jelölni

nyuszisz 2008.12.06. 21:43:36

ja, most néztem a másik részben írtad már a kommenteknél, miért hiányoznak a klasszikusok-
süti beállítások módosítása