Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Az irodalom nagyágyúi - 2. fejezet A XIX. század

2008.12.25. 13:36 paulkemp

Második fejezetéhez ért a századonkénti öt író, öt regény sorozatom, mely azért inkább egy hatalmas általánosítás, s csupán ízlésemet próbálja megmutatni (úgy mint általában ezek a listás dolgok). Mégis valahogy szeretek ilyesmit készíteni, rengeteg jó emlék jut eszembe közben, melyek egy régi olvasást, egy pillanatot, egy beszélgetést húznak elő a homályból. Máshogy mondva, ne tekintsétek ezt posztnak, csupán egy kis megjegyzésnek, mely alá nyugodtan soroljátok saját kedvenceiteket, hogy hátha még több emléket sikerül felszabadítanom.

No de elég a sok mellébeszélésből. Jöjjenek az írók:

  • Alexander Dumas - Három testőr

Klasszikus kalandregények terén talán a három plusz egy francia hős a kedvencem. Nem is tudom, hogy hányszor olvastam (láttam a különböző feldolgozásokat). Vad romantikus mai napig megigéző történet kötelességről, sorsról, árulásról, szerelemről. Feledhetetlen.

  • Walter Scott - Rob Roy

A történelmi regény műfajának első hírnöke, talán nem is igazán kell magyarázni. Azért annyit, hogy Dumas-hoz képest kategóriákkal átgondoltabb, mélyebb tartalmakat megfogó szerzőről, s regényről van szó, melyet lényegileg ugyanazokkal a címkékkel lehet ellátni, mint a testőröket.

  • Jókai Mór - Fekete gyémántok

Magyar viszonylatban is van egy nagy történelmi regényírónk. Édesanyám kedvenc szerzőjéről van szó, s talán ezért (talán nem) rengeteg mindent olvastam el tőle. Ami kiemeli a közegből, hogy iszonyatosan jól mutatja be a társadalmat a regényeiben, s mindig sikeresen utal túl a kontextuson, s tömi meg így aktualitásokkal (mármint saját korára nézve) a műveit.

  • Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij - Feljegyzések az egérlyukból

Egy orosz kihagyhatatlan a listáról. Sőt valószínűleg a XIX. században megkerülhetetlenek. A Feljegyzések pedig talán az egyik legjobb e időszakban született regény véleményem szerint (no persze nem csupán az Amerikai pszichó miatt).

  • Oscar Wilde - Dorian Gray arcképe

Egy festmény, s ő öregszik. Ez már sci-fi (ha nem is Verne fajta). Némi homoszexualitás, végülis miért is ne. Szodómia vádja miatt kivégezve. A regény meg az örökkévalóságnak ajánlva. Szerelem, nárcizmus. Fantasztikum. Köszönöm.

 

1 komment

Címkék: ajánló könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr71841177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2008.12.25. 15:23:45

A felsorolásból Dorian a kedvencem.

Jókai hihetetlen, mennyi mindenhez értett, nemcsak jó író volt, hanem úgy tudom a természettudománytól a festészetig minden érdekelte.
süti beállítások módosítása