Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Jazz dallamok

2008.12.25. 12:41 paulkemp

(David Lynch - Lost Highway)

A szabad jazz legjobb tudomásom szerint nem dolgozik igazi kottákkal, csupán harmónia képleteket ad meg a játékosnak, melyben egy fő téma nagyjábóli menete található meg. Ettől elkalandozva, de a hozzá mindig visszatérve építi így fel a zenész az abban a pillanatban megszülető alkotást. Talán Lynch Útvesztőit is egy ilyen fő motívum, s a belőlük fakadó szabad asszociációk összességeként lehetne leírni. A példa természetesen nem meglepő, hisz ott hever a celluloidon, s hatalmas szeletet szakít ki magának belőle (köszönjük ezt meg Antonio Carlos Jobim-nak)

A fő motívum a jazz zenész, Fred Madison (Bill Pullman) kiüresedett házassága, hétköznapi élete, melyben a frusztrációk, a rettegés az úr, s a pillanatokra kiszakító zene nem elég. Vagy hogy másképp fogalmazzak, a téma nem elég izgalmas, meg kell csavarni, újra kell értelmezni, hogy színt és igazi életet kapjon. A film noir pedig tökéletes megoldás, hisz az erről való fantáziálás (hogy megmentsük feleségünket) kiszakít, s a valóságot pont úgy írja felül, ahogy azt hősünk szeretné. Majd a kerék fordul egyet, s a megváltás esélytelen, a visszatérés kötelező. Nézzük azért kicsit részletesebben végig.

Fred és felesége Renee Madison (Patricia Arquette) nyugodtan élik életüket, melyet úgy tűnik éppen vakvágányon fut. A férj zseniális zenész, impulzív természettel, míg az asszony inkább csak gyönyörű (nagy hála Lynchnek, hogy levetkőztette). A cselekmény egy egyszerű üzenettel kezdődik, mely szerint Dick Laurent halott. A mondatot nem csak mi nem értjük, de célpontja sem. Ezután jönnek a furcsa videokazetták, melyek betörésről árulkodnak, de valahogy elsiklanak az egész felett, míg az utolsó egy gyilkosságot dokumentál (a férj megöli a feleséget).

A börtönben aztán minden végleg a feje tetejére áll, hisz a bezárt Fred helyett egyik este Pete Dayton (Baltazar Ghetty) ül már a cellában. Pete egyszerű autószerelő, kinek egyértelműen felborult az élete, valami misztikum szállta meg azt. Hogy ennyi ne legyen elég, még beleszeret (mely szerelem be is teljesül) a helyi maffiafőnök nőjébe (szintén Arquette), s miatta egyre mélyebbre merül az alvilág kusza ingoványában.

De ne feledkezzünk meg a furcsa idegenről (Robert Blake), ki mintha az ördög képében ajánlatokat tenne „hőseinknek”. Az igen rémisztő férfi viszont ördög létére túlságosan kedvesnek tűnik (már ha lehet vele együtt ilyen szót említeni), inkább vezetőnek, sámánnak mondhatnánk, ki álomszerű látomásain keresztül kalauzolja Fredet (vagy valaki mást, ki még egy szinten kijjebb - a film kontextusán kívül, de nem a néző - van).

A végére pedig nem marad más csupán a visszatérés (teljes keretes szerkezet), s a „fantázia elhajtása” a messzibe. Az őrületnek, a látomásnak úgymond vége, s kocsiba ülve eltávozik, hogy ne váltsa meg Fredet és házasságát. Természetesen így az egészet nem is olyan nehéz a kezdetekben felvázolt jazz képlet filmes képének látni, s talán Nietzsche örök visszatérése sem áll olyan messze tőle.

Persze szokás szerint, mint minden Lynch film kapcsán, itt is kénytelen vagyok megemlíteni, hogy nézni és csupán élvezni megértés helyett sokkal jobb és tarthatóbb pozíció. (A blöff lehetőségének felvetését felejtsük el.) Persze nem feltétlen, hisz a film közben annyi gondolat támad, hogy nehéz nekik gátat szabni, s akkor ennyit miért is ne engedhetnék meg magamnak.

 

11 komment

Címkék: kritika film david lynch

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr45841123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2008.12.25. 13:10:48

Lynch filmje valóban olyan, ami teljesen fejbe vág. Neked nem volt olyan érzésed, hogy egy rémálmot élsz át az egész filmben? Nem tudtam nyugodtan hátradőlve nézni, végig átéreztem a feszültségét.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.12.25. 13:16:41

@nyuszisz:
A fejbe vágás az természetes, ezt is várom már el Lynchtől egy jó ideje (vége a filmnek és akkor most mi van :D), a feszültség meg hát nem tudom, az a baj, hogy túl lassú a film, én inkább kétségbeesést szoktam érezni a filmjei kapcsán, kilátástalanságot és, hogy "Nem kijárat".

nyuszisz 2008.12.25. 13:18:52

Igazad van, a rémálomból fel lehet ébredni, de ebből az őrületből, ami a filmben van, nem.

nyuszisz 2008.12.25. 13:25:43

Legközelebbi alkalomkor megnézem a M Dr-ot is, szerintem eddig ez és a radírfej Lynch legjobb filmje.

off: az Esőemberről, mi a véleményed? Most néztem meg a Vega által javasolt Diploma előttöt, és DH-ról eszembe jutott, ugyanolyan merev ebben a filmben is.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.12.25. 13:41:27

én a m. dr, lost..., illetve az inlandot favorizálom, a radírfej nagyon jó, de szerintem elveti a súlykot alaposan (az analúz kutya megismételhetetlen, hiába próbálkozik vele akárki)

esőembert még nem láttam sajna (vagy legalább is egyben, meg teljesen biztos nem), a diploma előtt viszont nagyon jó szertem is nagyon (jó kis konvenció ellen lázadó 60-as évek menatlitástá idéző film - vagy akkor is csinálták, most hirtelen meg nem mondom), szóval nem tudom összehasonlítani :(

nyuszisz 2008.12.25. 13:51:21

Az andalúz kutyát nem láttam, nem gondoltam, hogy ezt utánozta Lynch, vagy hogy akármit is.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.12.25. 13:58:54

várj pontosítok, nem utánozta egyértelműen, csupán ugyan azt a hatást akarta elérni szerintem, s igaz, hogy bár vizuálisan fantasztikus, de egyébként számomra semmi (az hogy nincs megfejtés, az az kutya, s ezt nem lehet még egyszer lelőlni)

ha nem láttad akkor gyorsan pótolni 10 pár perc s szerintem fenn van a youtoubon, de ha nem pár perc alatt le lehet tölteni

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.12.26. 11:50:37

Lynch-től csak a Twin Peaks-t néztem, mert az óriás hájp kiváncsivát tett, de nem estem hasra , sőt.

ennek is van szele, régóta tervezem, hogy megnézem... még idén sort kerítek rá

nyuszisz 2008.12.26. 17:26:31

Megnéztem az Andalúziai kutyát, még holnap talán megnézem még egyszer. Nekem továbbra is a Radírfej a kedvencem, igazából nem nagyon láttam összefüggést a két film között, de értem, miért tetszik neked az jobban.
A Radírfejnél úgy éreztem egyenesen nekem szól, vagy én is szólhatnék azon keresztül, nem hiszem, hogy egyhamar látni fogok hasonló filmet. Az Útvesztőben, ami megközelítette az élményt.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.12.27. 01:15:26

ne hamarkodd el nézd meg a mullholand drv
süti beállítások módosítása