Colere

Film, zene, könyv meg ami jön/jött velem szembe.

Köszönet

Köszönet a bejegyzések javítgatásáért Juditnak!

Ezeket néztem, stb.

Egy kis zene

A little bit jazz:

Oxygene & others:

Tudnivalók

Creative Commons License

In memorian D.A.

Towel Day - Don't Panic

Ezek meg szintén az enyémek

Friss topikok

Live in your living room

2008.03.15. 13:02 paulkemp

(Jean Michel Jarre – Oxygen)

Nos olyan izgatottság fogott el, mikor a kezembe vehettem végre Jean Michel Jarre 2007-ben piacra dobott dupla (egy dvd, egy cd) nem is tudom mijét. A szemlélődés után végre egy gyermek karácsonyi ajándék iránt tanúsított mohóságával estem neki a csomagolásnak, majd áhítattá átszellemült viselkedésem finomságra kényszerített. A döntés nehéz volt, hogy a 3D szemüvegekkel essek e neki a kalandnak, vagy kezdjem csak a hanganyaggal, mely már önmagában is annyiszor bűvölt el a régi lemezjátszó hangfalaiból.

Jean Michel Jarre-ról egyébként, amit érdemes tudni mind a Wikipédián (magyarul), mind saját oldalán (angol/francia) megtalálható. Legyen most itt annyi elég a zenésszel most ismerkedőknek, hogy lényegileg a most egyetemista korosztály szüleinek volt az „új” zene megtestesítője. Az Oxygen eredetileg pedig 1976-ban debütált, mint Jarre első albuma, bár ezelőtt, mint filmes és színházi zeneszerző már komponált. Viszont, ez lesz az az album, mely meghozza számára a világhírnevet és megalapozza további sikereit egészen napjainkig.

Visszatérve a kezdeti dilemmára, először az újra kevert hanganyagot gyűrtem le, mint szellemi táplálékot. S a szőr újra felállt a hátamon. Megbor- zongottam, s mintha megint először hallgatnám a már jól ismert dallamokat. Hát igen, bő 30 év ide, vagy oda, a zene még mindig az űrbe röpít. Hiába Hubble és a NASA más kütyüi, ezt az élményt még a „valóság” sem képes felülmúlni. Persze ez nem meglepetés annak, aki van olyan szerencsés, hogy hallotta már az albumot. A hangzás természetesen tökéletes, panasz nem lehet rá, bár majd kíváncsian várom, hogy ha haza jutok, hogy fog szólni a sok.kevés hangfal szetten.

Az igazi meglepetés igazából még ezek előtt fogadott, hisz amint sikeresen regisztráltam, egy a kiadványhoz tartozó weblapon találtam magam, hol minden nyálcsorgatásra késztető kedveskedés közül mazsolázhat az ember. Zenék, videók, képek és egy fórum, ahol kérdezgetni lehet a mestertől. Kedves és egyértelműen rajongó barát húzás, ami (lehet csak számomra) kissé váratlanul ért, de annál hálásabb vagyok érte.


Ezek után került be a gépbe a dvd, mely beolvasás alatt már a tokban megbújó két 3D-s szemüvegben kuksoltunk a tv előtt. A kezdeti csalódottság szempillantások alatt szertefoszlott, ahogy ténylegesen kirajzolódott a nappaliban a koncert tere. Mely alapvetően említést érdemel, hisz a rengeteg eszköz (melyet egy jó fél oldalon keresztül sorolnak a tokban megbújó kis füzetecskében), egyszerre teremti meg egy sci-fi-be illő laboratórium közegét, illetve az egésznek van valamilyen retro hatása (mint mondjuk Zsoldos Péter regényéből forgatott 4 részes filmsorozatnak, bár az ugye már csak a dátum miatt is az).

A variációk felett inkább nem török pálcát, de tény és való, hogy kevésbé tetszettek, s időnként nem is igazán oda illőknek éreztem őket. A koncert után következő extrák viszont élményszámba mentek. Nem is a szokásos „így készül”, hanem a hangszer bemutató túra, mely egyszerűen zseniális. Az ezeket követő videók pedig, hol még inkább érvényesül a 3D-s technika egyszerűen lenyűgözők s fantasztikusak.

S azt hiszem ennyi elég is, hogy elégedett csettintéssel kerüljön ki már elsőre a lejátszóból, s alig várjam, hogy haza jussak majd a jövő héten, s a rendes televíziómon a már emlegetett eszközökkel újra végig csodálhassam a kép- és hanganyagot.

CD
1. Oxygene (Part I) 2. Oxygene (Part II) 3. Oxygene (Part III) 4. Oxygene (Part IV) 5. Oxygene (Part V) 6. Oxygene (Part VI)

DVD
1. Prelude 2. Oxygene (Part I) 3. Oxygene (Part II) 4. Oxygene (Part III) 5. Variation I 6. Oxygene (Part IV) 7. Variation II 8. Oxygene (Part V) 9. Variation III 10. Oxygene (Part VI) (2D-s és 3 D-s kép, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hang)

+ Így készült
+ Jean Michel Jarre hangszerbemutatója
+ 3D-s videómontázs

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló koncert jean michel jarre

A bejegyzés trackback címe:

https://colere.blog.hu/api/trackback/id/tr10381978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása